|  Galleriet  |  Om mig  |  Så jobbar jag  |  Utställningar  |  Naturrutan  |
Naturrutan
Naturrutan 2006
Naturrutan 2007
Naturrutan 2008
Naturrutan 2009
Naturrutan 2010
Naturrutan 2011
Naturrutan 2012
Naturrutan 2013
Naturrutan 2014
Naturrutan 2015
Naturrutan 2016
Naturrutan 2017
Naturrutan 2018
   
1 mars.

Inledningen av mars månad handlar om långkalsonger och extra tjocka raggsockor. Termometern visar -31°C. Redan i gryningen stod mina matgäster uppe i skogskanten och väntade. Jag behövde bara visa mig med hösäck och pellets-hink så kom de springande. Till slut hade jag 16 hungriga rådjur runt omkring mig bara ett tiotal meter ifrån mig. I det metertjocka snötäcket hade de trampat upp stigar som de noga följde i sin vandring från berget ner till foderplatsen. Allt för att spara energi. Rökpelarna från husen nere i byn var fler än vanligt. Det var inte bara rådjuren som behövde extr värme idag. När solen så småningom steg upp bakom horisonten låg rådjuren i sina snölegor uppe i skogskanten och tog till sig den värme solstrålarna kunde ge. När jag passerade vedboden fladdrade några mesar iväg. De hade sökt skydd för nattkylan inne bland vedtravarna. Solrosfrön och talgbollar vid fågelbordet skulle hjälpa dem att klara den här dagen. För egen del väntade stugvärmen och en kopp varmt kaffe medan kampen för överlevnad fortsatte utanför fönstret.

1 februari.

Temat snöskottning inleder även den här månaden. I pannlampans sken och med hjälp av snöslunga och snöskyffel gick det att ta sig ner till brevlådan i morse. Ett par timmar senare hade tio sekundmeters vind gjort vägen oframkomlig igen. Med en säck ensilage på släp pulsade jag fram till foderhäcken och en stund senare fanns rådjuren på plats. De har insett att jag är ofarlig och de står och äter bara ett tiotal meter ifrån mig. Hornen har börjat växa ut på bockarna. En hermelin hade letat sork vid uthuset och hans spårstämplar syntes i snön. Meteorologerna har lovat avtagande vind fram mot kvällen men till dess är det inomhusjobb som gäller.

4 januari.

Allt är vitt.Vitt som ett oskrivet blad Snö på marken, snö på träden och snö i luften. Det nya årets första dagar har handlat om snöskottning. Det är ingenting jag har något emot. Nyttigt för kroppen och man ser ett resultat av utfört arbete. Rådjuren som besöker foderhäcken utanför fönstret har det jobbigt i djupsnön och behöver den extra energi som matandet ger dem. Häromdagen kom åtta rådjur springande när de såg uppifrån skogen att maten var serverad. Det de inte åt upp under dagen tog älgarna hand om den kommande natten. Mesar, finkar och några nötväckor ser till att det blir åtgång på solrosfrön och talgbollar. I morse låg det fullt med dun på snön efter en sparvhöks lyckade jakt. Gårdens skator som för det mesta har allt under kontroll hinner inte alltid varna när faror hotar. Äta eller ätas, det är den lag som gäller.